top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorajitull

Jak vznikalo koupací jezero s dubovým můstkem?

Vloni v roce 2019 byly dokončeny všechny finální úpravy u koupacího jezera s dubovým můstkem, jehož dokončení je i symbolicky podpořené jeho přihlášením do soutěže Česká cena architektury 2020. Byla to pro mě velká zkušenost a zároveň jsem měla možnost sledovat všechny etapy realizace, o které bych se s Vámi ráda podělila.


1. Návrh stavby/studie

Projekt byl zahájen spolu s projektem sauny a dílny a probíhal v koordinaci s architektem i stavebním projektantem. Jeho součástí byl 3D model jezera a terénu, na němž byly s investorem konzultovány celkové dispozice i materiály.


2. Projektová dokumentace

Všechny tři řešené stavební objekty na pozemku byly povoleny současně v rámci společného povolení dle novelizovaného stavebního zákona. K dokumentaci ke stavebnímu povolení byla dopracována i prováděcí dokumentace včetně detailů a osazovacího plánu jezera a této části zahrady.

3. Realizace/autorský dozor

Součástí mé činnosti byla i účast a koordinace s dodavatelem stavby před započetím realizačních prací, při níž se řešili některé detaily a sporné prvky a části. Realizace započala vytýčením a od tohoto momentu jsem na stavbě prováděla pravidelný autorský dozor.


Po vytyčení následovaly hrubé terénní a stavební práce, které probíhaly v koordinaci zahradnické a stavební firmy.

Po hrubých stavebních pracích následovalo dokončování finálních zemních modelací, izolací, povrchů, umístění velkých kamenů a mezitím bylo jezero postupně napouštěno a spuštěna filtrace.

Koupací jezero začalo být naplno využíváno na jaře přibližně 9 měsíců po zahájení realizace, kdy sice ještě nebyly dokončené truhlářské práce mol a sauny, ale v jezeru už začaly kvést první pobřežní rostliny.

Po 14 měsících od vytyčovacích pracích je koupací jezero dokončené a celoročně plně využívané.



161 zobrazení0 komentářů
bottom of page